Teraryum Bahçe Yapımı

Teraryum Bahçe Yapımı

Nelere İhtiyacımız Var?

İlk olarak teraryum bahçemizi neyin içine yapacağımıza karar verelim. Yarı açık cam kavanozlar, kapaklı piramitler ya da doğallıktan vazgeçemem derseniz çeşit çeşit kütükler arasından bir seçim yapın. Ardından sıra iç dekorasyonda. Önce içine hangi çiçekleri koyabileceğimize bakalım. Aslında bu minik bahçelere koyabileceğimiz çiçek çeşitleri çok fazla. Yalnız dikkate alınması gereken önemli detay nemli ortamlarda büyüyebilen ve gelişimi yavaş minyatür bitkiler kullanmak. Herhalde hiç birimiz güzel vazolarımızın dev bir çiçek tarafından kırılmasını istemeyiz. 

 

Bitkiler

Çiçek listesine gelince kapalı ve açık vazolarda kullanılabilecek farklı çiçek familyalarına bakalım. Fitonyalar, çeşitli tırmanıcı bitkiler, küçük eğrelti otları, etobur bitkilerin bazı türleri teraryum bahçeşi içerisinde rahatlıkla bakılabilir. Bu tür mini bahçeler içerisinde çoğunlukla görmeye alıştığımız sukulent ve kaktüs türleri ise nemi fazla sevmezler. Bu yüzden geniş ağızlı kavanozlarda kullanılmaları çok daha doğru. Hava ile temas etmesi gereken bitkilerimize bir küçük pencere misali...

Ekim ve Hazırlama

DIY videolarında uzmanların hızlı yapımları yeni başlayanlara kolay görünüyor. Ancak ilk denemelerinizde teraryum tasarımlarınız profesyonel ellerden çıkmış gibi görünmezse üzülmek yok. Bir kaç deneme ile dilediğiniz tasarımlara ulaşabilirsiniz. Şimdi size teraryum bahçe yapımının en büyük sırrını açıklayalım. Sabır! Minik oyuncaklar, küçük yosunlar yerleştirirken sıkılmanız normal. Biraz ince işçilik istiyor haliyle. Ama yılmak yok. Birkaç deneme sonrasında yarattığınız bahçe sizi de görenleri de büyüleyecek. 

Şimdi iş listemize bir bakalım. Öncelik olarak kullanacağımız vazoyu seçmiştik. Beğendiğimiz çiçekleri de hazırladıktan sonra sırada içini doldurmak var.

 

Bunun için ihtiyacımız olan tüm malzemeleri sıralayalım.

  1. Çakıl Taşları: Çakıl taşları en kritik malzemelerden. Sulama yaparken drenajın sağlanması için ihtiyacınız olacak. 

  2. Bahçe Eldiveni: Hem ellerinizi korumak hem de kavanoz üzerinde envai çeşit parmak izi bırakmadan çalışabilmek için ihtiyaç duyabilirsiniz.

  3. Uzun Cımbız: Dar ağızlı ve çok derin kavanozlarda çalışacaksanız uzun bir cımbız işinizi epeyce kolaylaştıracaktır. Bu cımbızları pek çok akvaryum malzemesi satan dükkanlardan, çiçekçi, sera veya fidanlıklardan bulabilirsiniz.

  4. Torf: Bitkilerinizi ekeceğiniz malzeme işte bu. Seçtiğiniz bitkiye uygun bir torf edinmeyi unutmayın. 

  5. Sphagnum: Bu ilginç malzeme çakıl taşlarının üstüne ekleniyor ve filtre görevi görüyor. İsmen bilmiyor olsanız bile mutlaka orkide saksılarının dibinde görmüşsünüzdür. Bu canlı malzeme kendi ağırlığının yaklaşık 20 katı kadar su muhafaza edebilmesiyle biliniyor. Yani teraryumunuzun nem dengesini sağlarken ana rollerden birini oynayacak. Eğer temin edemiyorsanız doğal elyaf kullanabilirsiniz. Ancak elyafı güzelce sakladığınızdan emin olmalısınızki teraryumunuz estetik duruşundan ödün vermesin.

  6. Aktif Karbon: Aslında bildiğimiz kömür kırıntısı. Akvaryumlardan satın alabileceğiniz gibi kendinizde kömür parçalarını toz haline getirmeden ama iyice un ufak ederek kullanmayı deneyebilirsiniz. Aktif karbon teraryumunuzun havasını temizleyecek, bakteri ve küf oluşumu engelleyerek uzun ömürlü olmasını sağlayacak. 

Hadi Yapamaya Başlayalım!

Seçtiğimiz kavanoz ve bitkilere göre çakıl taşlarını en alta yerleştiriyoruz. Bu toprağa sağlam bir temel atmamıza yardımcı olacak. Daha sonra sphagnumu ekliyoruz. Sphagnum kendi ağırlığının yirmi katına kadar suyu muhafaza edebilir. Yani vazomuzun mini filtresi görevini görüyor. Şimdi de sıra aktif karbonu eklemekte. Aslında aktif karbon dediğimiz küçük parçalı kömür. Genelde akvaryum içerisinde zararlı maddeleri emmesi için kullanılır. Teraryum bahçenize uzun süreli bakmak isterseniz aradığınız malzeme tam olarak da bu! Sıra torfu eklemede. Bu son işlemle artık sonunda bitki ekimine geçebiliriz. Torfun içerisine saksı boyu kadar delikler açıp bitkilerimizi yerleştirelim. Bitki ekimi bittikten sonra geriye süsleme işlemi kalıyor.

Süsleme Malzemeleri

Dilediğiniz süs oyuncaklarını bir silikon yardımı ile yapıştırın böylece vazoya sabitlenecekler ve asla bozulma riskiyle karşılaşmayacaksınız. İşte bu kadar!
Küçük bir not: Bu kadar malzemeyle ben uğraşamam diyenlerdenseniz toprak alıp direkt vazolarınızı doldurabilirsiniz. Ağzı yeteri kadar açık vazolarda çiçeklerin yaşam süresi ve nem oranı dengeleniyor. Böylece daha hızlı bir teraryum bahçeye sahip olabilirsiniz.

Tüm teraryum malzemeleri için sitemizi gezmeyi unutmayın. Artık yetenek sende! 

 

Etiketler: Teraryum
Nisan 24, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı