Bir Psikoterapistin Gözünden Kokulu Mumların Faydaları

Bir Psikoterapistin Gözünden Kokulu Mumların Faydaları

 

Birçoğumuz karantinadan dolayı son zamanlarda daha önce hiç yakmadığımız kadar mum yakıyoruz. Mumlar birçok kültürde bir gelenek, birçok evde bir dayanak noktası ve hatta kendinizi ve başkalarını şımartmak için bir lüks sayılabilir. Peki mum yakmanın gerçek bir faydası var mı? Kokulu mumların faydaları nelerdir?

Özellikle çoğumuzun aylardır karantinada olduğu şu zamanlarda, mumlar gerçekten yaşam alanımız hakkındaki hislerimizi olumlu yönde etkileyebilir mi?

Akredite bir klinik bütünleyici psikoterapist ve bilişsel davranışçı olan Chryssa Chalkia, "Kokulu mumların ruh halinin, stresin, çalışma kapasitesinin ve genel zihinsel sağlığın fizyolojik etkilerinde önemli bir rol oynayabileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır." dedi. Chalkia, kokulu mumların faydaları arasında kaygıyı azaltma üzerindeki etkisi hakkında bir makale yazdı, ancak bu röportajda onunla doğrudan bu çalışmanın bulguları üzerine konuşuldu.

"Mumların yatıştırıcı etkisi, kokuların beyinde işlenme şekli ile ilintilidir. Mumların kokusu, beynin hafızamıza ve duygularımıza ev sahipliği yapan kısmı olan limbik sistemimizi uyarır. Serotonin ve dopamin gibi hormonlar, ruh halimizi düzenlemeye yardımcı olurlar. Bu nedenle, duygusal durumumuz kokular, anılar ve duygular arasındaki bağlantıdan çokça etkilenir."

Kısacası, bazı kokular, onlarla ilgili anılarınız nedeniyle size çekici gelebilir, bazı kokular ise birçok farklı insanda aynı hormonları tekrar tekrar tetikler. Bu sebeple sakinleştirici özelliğinden dolayı ev kokuları olarak sıklıkla kullanılırlar. Sardunya, lavanta, leylak ve nane gibi bu aromaların "çeşitli psikolojik ve fizyolojik bozuklukların tedavisinde yararlı olduğu kanıtlanmıştır."

 

Kokulu mumların faydaları saymakla bitmez. Ylang ylang "neşe ve huzur duygularını teşvik ederken,  yasemin "olumlu duyguları açığa çıkarır ve enerji seviyelerini iyileştirir". Nane ise "zihnin odaklanma kabiliyetini artırır ve hafızayı geliştir". Ancak endişe ve anksiyetenizi yatıştıracak bir şey arıyorsanız, biberiye, limon, papatya ve sardunya tam size göre olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chalkia, COVID-19 pandemisi sırasında olumlu bakış açılarını korumak isteyenler için "ruh halini iyileştirdiği ve enerjinizi artırdığı" kanıtlanmış olan narenciye kokulu mumların kullanılmasını önermektedir. Bu durumda harika ve keskin bir limon kokusuna sahip olan BeyazLale mumları, daha pozitif ve ılımlı hissetmenize yardımcı olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Etiketler: mum, kokulu mum
Mart 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı