Basitliğiyle Aklınızı Başınızdan Alacak: 60-30-10 Kuralı

Basitliğiyle Aklınızı Başınızdan Alacak: 60-30-10 Kuralı

Ev dekorasyonu sanatının karmaşıklığı bazen şaşkın, yılmış ve çıkmazda hissetmemize neden olabilir. Ancak, yaşam alanınız için dengeli bir renk paleti oluşturmanın çok basit ve kolay bir yolu var. İşte 60-30-10 Kuralı!

60-30-10 Kuralı Nedir?

60-30-10 kuralı, bir alan için renk paleti oluşturmaya yardımcı olan klasik dekor kurallarından biridir. Bu kuralla döşenmiş bir odanın %60'ının baskın renk, %30'unun ara renk ve %10'unun tamamlayıcı renk olması gerekir.

60-30-10 Kuralı Nasıl Kullanılır?

%60 oranı odanın genel rengini temsil eder. Bir diğer deyişle arka plan rengidir. Odaya baktığınızda "Bu oda X rengi" diyebiliyorsanız, o odanın arka plan rengi o renktir.

 

%30 oranı ise odanızın ara rengini temsil eder; baskın rengi destekler fakat odayı ilgi çekici kılacak kadar baskın renkten farklıdır. Odanın en baskın ikinci rengidir. Şu şekilde düşünebilirsiniz: Ara rengi, baskın rengin yalnızca yarısı kadar kullanmalısınız.

 

Odanın en eğlenceli yüzdesi ise, tamamlayıcı renk olan %10'dur. Tamamlayıcı renk seçerken ister cesur ister fazla göze çarpmayan bir renk tercih edebilirsiniz. Bu oran için kullandığınız renk, odaya bir kişilik de verebilir nötrlüğünü ve sadeliğini de destekleyebilir, bu tamamen size kalmış.

Odanızı Oranlarken Kullanabileceğiniz Bir Örnek:

%60:

  • Duvarlar
  • Dekoratif Eşyalar
  • Kilim/Halı
  • Koltuk
  • Büyük "Temel" Eşyalar


 

%30:

  • Perdeler
  • Boyanmış Mobilyalar
  • Sandalyeler
  • Daha Küçük "Temel" Parçalar


 

%10:

  • Kırlentler/Desenli Kumaşlar
  • Dekoratif Aksesuarlar
  • Tablolar/Sanat Eserleri
 

Peki Bu 3 Renk Nasıl Seçilir?

 

Odanız için bu üç rengi seçmenin en basit yolu, renk çarkına dayalı bir renk şeması oluşturmaktır. Aşağıdaki 4 seçeneği sizlere tavsiye ederiz:

Monokrom

Yalnızca tek bir renk seçin ve bu rengin daha açık ve daha koyu varyasyonlarını odanızda kullanın. Bu taktik en iyi gri, krem ve beyaz gibi nötr renklere yakışır.

 

Bütünleyici 

Renk çarkında birbirine zıt iki renk seçin. Bunu yaptığınızda, bu iki renkten biri her zaman "sıcak" bir renk olacaktır. Diğeri ise odanıza güzel bir denge sağlayan "soğuk" bir renk olacaktır.

Paralel

Renk çarkında birbiriyle yan yana 3 renk seçin. Bu renklerden ortadaki renk, baskın renk olacaktır. Örneğin: Mavi-yeşil, yeşil ve yeşil-sarı. Bu üç tonda yeşilin ne kadar baskın olduğunu fark ettiniz mi?

Yarı Bütünleyici

Yukarıda bahsettiğimiz Bütünleyici seçeneğine ek olarak 1 renk daha ekliyorsunuz. Yani bir baskın renk seçiyorsunuz, renk çarkına bakarak bu baskın rengin bütünleyici yani zıt karşılığını buluyorsunuz, ve en son olarak bu rengin yanındaki paralel renklerden birini seçiyorsunuz. Örneğin: Baskın rengi mavi olarak seçerseniz, turuncu bütünleyici renginiz olacaktır. Bu durumda 3. renginiz ise kırmızı olacaktır.


60-30-10 kuralını odanızda denediğiniz zaman odanın uyumunu ne kadar kolay bir şekilde sağladığına kendi gözlerinizle şahit olacaksınız. Hem basit hem de şık bir seçenek olan bu kuralı, ister ofisinizde ister evinizde deneyebilirsiniz.
Etiketler: ev dekorasyonu, ev ve yaşam
Nisan 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı