Dikey Bahçe Uygulamalarımız

dikey bahçe

 

Yapay deve tabanları, yapay güller, lilyumlar, yapay çiçek yaprakları ve meyveler dikey bahçe malzemeleri olarak kullanılabilir.  İlk olarak yosunlar, bitki köpükleri ve panellerle dikey bahçe için uygulanmaya başlar.  Sadece yapay çiçek ve diğer yapay bitkiler değil aynı zamanda bahçe aksesuarı olarak kullanılan yapay yosun ürünleri de dikey bahçe kategorisine girebilir. Dilerseniz dekoratif ahşap top arabaları ya da yapay palmiyelerle güzel bir çevre düzenlemesi yapılabilir.

Dikey Bahçe Uygulamaları 

Dikey bahçe, ağırlıklı olarak geniş mekanların dış cephesine ya da peysajlara uygulansa da son dönemlerde ofis içi, ev içi dekorasyonu olarak da küçük yapay bitkilerle uygulanabiliyor. Elbette özellikle yapay bitkiler, iç mekan için daha uygun materyal olduğunu söyleyebiliriz zira temizlik ve modüler yapısı ile daha ergonomik kullanıma sahipler.

Dikey bahçeler adı üstünde, belirli bir sistem dahilinde duvarları ya da dikey farklı alanları canlı bitkiler yetiştirmeye elverişli hale getirir. Doğaya ayıracak yeri kısıtlı olan biz şehir insanlarına da farklı bir alternatif sunarak doğa özlemini bir nebze olsun gidermemize olanak verir.

Yeşil duvar olarak da adlandırılan dikey bahçeler temel olarak bir duvarın hepsinin ya da bazı kısımlarının bitkilerle kaplanması anlamına geliyor. Dikey bahçe sistemlerinde sulama ve bitkilerin büyüme yeri-dikey saksılar- bulunuyor. Dış cepheye yapılan dikey bahçe uygulamaları aynı zamanda binayı daha ılık tutarak ısı yalıtma sistemi işlevi görüyor.

Dikey bahçeleri dikey yetişen sarmaşık gibi bitkilerden ayırmak gerekiyor. Sarmaşık gibi dikey ve tutunarak yetişen bitkilerin saksısı ya da toprağı yatay olarak yerde dururken dikey bahçelerde toprak ve saksılar da dikey olarak yerleştirilmekte.

Dikey Bahçe Faydaları Nelerdir?

Küçük alanlarda metrekare başına 20-30 bitkinin bir arada kullanılmasına olanak veren dikey bahçeler suyu su buharına dönüştürüp havayı serinletir, bulunduğu kapalı ortamın oksijen oranını sıradan saksılara göre daha fazla arttırarak hava kalitesini iyileştirir, havadaki toksik maddeleri emerek daha sağlıklı ortamlar yaratır. Aynı zamanda ses ve ısı yalıtımı sağlayarak ses ve gürültü kirliliğine bariyer görevi görür.

Dikey bahçe sistemleri ısı yalıtımı sağlayarak enerji tasarrufuna yardımcı olur aynı zamanda stresi azaltır ve insan sağlığına olan olumlu etkileri ofis ve ev gibi kapalı ortamlarda verimliliğin artmasına yardımcı olur. Yeşilin ve canlı bitkilerin bulunduğu ortamlarda insanlar daha sakin, daha sağlıklı ve daha mutlu olduğu bilinir.

Karbon emisyonunu arttıran, stresi azaltan, havanın kalitesini iyileştiren ve enerji tasarrufuna yardımcı olan dikey bahçelerin faydalı hem ekonomik hem de toplumsaldır.

Nerelerde Uygulanabilir?

İç ve dış mekan ayırt etmeksizin büyük ya da küçük dikey ortamlara canlılık katan dikey bahçelerin uygulama alanları otellerden alış veriş merkezlerine, evlerden dış bina cephelerine kadar her alan ve mekanda uygulanabiliyor.

Özellikle modern mimari ve sürdürülebilir bina anlayışı ile popülaritesi artan dikey bahçelerin sadece güzel görünmesi değil kısmen havayı temizlemesi, ısı dengesi sağlaması, stresi azaltması ve bazı bahçelerde olduğu gibi yenilebilir bitkiler ile besin kaynağı olması amaçlanmaktadır.

 

Günümüzde evde dikey bahçe kurmak isteyenler için de bir çok kolay ve uygulanabilir sistemler mevcut. Bunun için bitkileri dikey olarak sulamanızı sağlayacak bir sistem edinmeniz ve saksılarınızı da bu sisteme uygun seçmeniz yeterli. Bazı sistemlerde sulama sistemi ile yetiştirme alanını birlikte bulabilirsiniz.

Dekoratif amaçlı kullanılan dikey bahçe sistemleri bir çok bitki ile kolaj yapılarak uygulandığında farklı görünümler elde edilmesiyle de ortamları renklendiriyor. Canlılık ve ferahlık hissini yaşatan dikey bahçe uygulamarının da bir çok farklı çeşidi var.

Sadece evde değil ofislerde, bina dış cephelerinde, köprü ve yol duvarlarında da kullanılan dikey bahçe sistemleri dekoratif olarak hayatımızı renklendirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Etiketler: Dikey Bahçe
Ağustos 15, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı